OnderwijsAdvies > ... > > Minister van Nieuwenhuizen wenst leerlingen succes bij praktisch verkeersexamen

Bekijk het FILMPJE waarin minister Cora van Nieuwenhuizen het belang van het praktisch verkeersexamen onderstreept.

3,2,1 starten maar.... met het praktisch verkeersexamen

De minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, bezocht op 19 juni het praktisch verkeersexamen bij basisschool de Westerschool in Gouda. De minister deed daar de fietscheck van Veilig Verkeer Nederland en samen met de Goudse wethouder Hilde Niezen gaf zij het startsein voor het examen. Het verkeersexamen is een initiatief van Veilig Verkeer Nederland en bereidt leerlingen voor op veilige deelname aan het verkeer. 

IMG 3910 IMG 3949 IMG 3957

Alle fietsen werden goedgekeurd!

Bijna 100 zenuwachtige leerlingen van 6 verschillende basisscholen stonden in de ochtend klaar op het schoolplein van de Goudse basisschool voor het praktisch verkeersexamen in de wijk Korte Akkeren. Het examen begon met de fietscheck waarbij onder andere gekeken werd of het zadel goed vast zit, de bel goed te horen is en of de remmen van de fiets goed werken. De controleurs en leerlingen kregen hierbij hulp van de minister. In Gouda werden alle fietsen goedgekeurd en kregen de ‘OK-sticker’ van Veilig Verkeer Nederland opgeplakt.

Leerlingen laten zien hoe goed de theoretische kennis beheersen  

Minister van Nieuwenhuizen stelde de kinderen gerust en onderstreepte het belang van het verkeersexamen. Samen met wethouder Niezen wenste zij de kinderen veel succes en gaf het startsein voor het examen. De route van het verkeersexamen is ongeveer vijf kilometer lang en onderweg laten de kinderen zien hoe goed zij de theoretische kennis over verkeersregels en -situaties in de praktijk beheersen. Geslaagde leerlingen krijgen een verkeersdiploma. 

IMG 3971 IMG 8158 IMG 3991

"Bezig zijn met je mobiel op je fiets, dat gaat echt niet" 

Tijdens het examen, waaraan landelijk jaarlijks 175.000 leerlingen deelnemen, stonden vrijwilligers langs de route die, aan de hand van een controlelijst of app, beoordeelden of de leerlingen goed en veilig handelen. Het ministerie en Veilig Verkeer Nederland willen dat zoveel mogelijk leerlingen in groep 7 of 8 meedoen aan het theoretisch en praktisch Verkeersexamen.
"Nu doet 80 % van de basisscholen mee aan dit examen, ik hoop dat de overige 20 % zich ook aansluit. Dat helpt, want met dit theorie- en praktijkexamen leren kinderen over de risico’s van het verkeer. Ik ben blij dat er in het examen ook aandacht is voor het gevaar van afleiding. Want fietsen en ondertussen bezig zijn met je mobieltje, dat gaat echt niet samen"vertelt minister van Nieuwenhuizen. 

OnderwijsAdvies bereidt leerlingen voor via SCHOOL op SEEF

De 6 scholen die meededen met het praktijkexamen in Korte Akkeren werken structureel aan praktische en theoretische verkeerseducatie en verkeersveiligheid via het Zuid-Hollandse programma SCHOOL op SEEF. Ze worden hierbij begeleid door verkeersleerkrachten van OnderwijsAdvies. Deze begeleiding bestaat onder andere uit het organiseren en geven van praktische verkeerslessen, waaronder de voorbereiding op het praktisch verkeersexamen.

Het praktisch verkeersexamen in Korte Akkeren wordt ieder jaar georganiseerd door verkeersleerkracht Sandra Henning van OnderwijsAdvies in samenwerking met alle deelnemende scholen, de gemeente, politie en Veilig Verkeer Nederland. De gemeente Gouda en de regio Midden-Holland zorgen voor de financiering van het praktisch verkeersexamen en voor de inzet van de verkeersleerkracht bij SCHOOL op SEEF.

Helaas...

viel het praktijkexamen letterlijk in het water. Nadat de minister het startsein had gegeven barstte het onweer los. Het praktijkexamen kon daardoor niet doorgaan; dit wordt op een later moment alsnog gedaan. 

Meer informatie
Wilt u meer informatie over SCHOOL op SEEF? Neem contact op met Manon de Joode.

Contactpersoon

Manon de Joode

Onderwijsadviseur/ projectleider verkeer