OnderwijsAdvies > ... > > Heb jij het onder de duim? Week van de mediawijsheid
Heb jij het onder de duim? Week van de mediawijsheid

Van 16 tot en met 23 november 2018 vindt de week van de mediawijsheid* plaats. Het thema is; Heb jij het onder de duim? Met een click, scroll of swipe verschuift de duim ons toegang tot een wereld aan informatie en mogelijkheden.

'Met de opmars van de smartphone is onze duim een machtig instrument geworden. Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, met je volgers delen wat je vandaag hebt meegemaakt of op zoek naar een nieuwe date? Je duim regelt het allemaal.' 

Dit is de campagnetekst van de week van de Mediawijsheid*. OnderwijsAdvies helpt u graag met het mediawijs maken van uw leerlingen:

De online wereld de baas met Media Sheriff

Leerlingen zijn continu bezig met digitale media. Toch zijn ze zich nauwelijks bewust van de processen die plaatsvinden en wat het met hen doet. Het educatieve pakket Media Sheriff neemt de leraar en leerlingen stap voor stap mee op onderzoek in de digitale wereld. 

Leerlingen nemen de rol van 'Media Sheriff' op om kritisch te reflecteren op digitale technologieën, ze te gebruiken en zo digitale vaardigheden aan te scherpen. 
Aan de hand van een dagboek houdt de 'Media Sheriff' bij wat hij/zij online heeft beleefd. Met de klas wordt gereflecteerd op wat goed was, wat niet en waar de klas meer van zou willen weten. Zo krijgen de leerlingen allemaal een weeklang de beurt om het voortouw te nemen in de digitale ontdekking. 

Telefoons 500 X 500

Door een kritische en reflectieve houding aan te moedigen bij leerlingen, kunnen ze zich ontpoppen als bewuste en vaardige gebuikers van digitale middelen.

Media Sheriff is geschikt voor leraren en leerlingen vanaf groep 4-5. Per leerjaar kunnen andere accenten worden aangebracht. Lees meer

 


*Campagne Week van de Mediawijsheid

De Week van de Mediawijsheid is een initiatief van Mediawijzer.net om aandacht te vragen voor het belang van mediawijsheid voor kinderen, ouders, leerkrachten en professionals. De campagneweek wordt elk jaar georganiseerd en is met name zichtbaar in basisscholen en lokale bibliotheken. Dit jaar vindt alweer de 9e editie plaats. Lees meer over de campagne en activteiten voor leraren/ouders.

Contactpersoon

Roos Jonker

Onderwijsadviseur