OnderwijsAdvies > ... > > Kinderen veilig laten deelnemen in het verkeer
Kinderen veilig laten deelnemen in het verkeer

De vakantie is voorbij en de scholen zijn weer begonnen. En dat vraagt om extra aandacht in het verkeer. Want kinderen in het verkeer kunnen zich onvoorspelbaar gedragen. De gemeente Westland wil samen met de Westlandse basisscholen en ouders werken aan de verkeersveiligheid van de basisschoolleerlingen.

Miriam van der Geest, verkeersleerkracht werkzaam bij OnderwijsAdvie, bezoekt basisscholen om de kinderen van alles te leren over het verkeer. Ze heeft vanuit haar werk veel kennis over en ervaring met de wijze waarop kinderen zich in het verkeer gedragen.

Kinderen gedragen zich anders dan volwassenen
Miriam: “Wat volwassenen vaak niet beseffen, is dat kinderen geen minivolwassenen zijn. Ze gedragen zich anders in het verkeer en reageren ook anders op onverwachte situaties.

Jonge kinderen in de onderbouw van de basisschool kunnen bijvoorbeeld maar 1 ding tegelijk. In het verkeer gebeuren verschillende dingen en daar kunnen zij dus niet goed op reageren. Daarnaast hebben kinderen hun impulsen nog niet goed onder controle en zien ze weinig risico’s.
Ook voor kinderen op de fiets geldt dat ze onverwachte dingen kunnen doen. Het feit dat een kind van bijvoorbeeld 7 jaar motorisch misschien al goed heeft leren fietsen, maakt het nog geen veilige verkeersdeelnemer. Dat kind is nog steeds snel afgeleid en heeft nog steeds een beperkt besef van gevaar.”

Hoe kunnen kinderen toch veilig deelnemen aan het verkeer?
Miriam: “Door ervoor te zorgen dat kinderen veel oefenen en veel praktijkervaring opdoen". 

Hoe kun je kinderen praktijkervaring laten opdoen? Dat leest u in het artikel 'Kinderen zijn geen minivolwassenen' (bron: gemeentenieuws gemeente westland, 30 augustus 2018)

Contactpersoon

Miriam van der Geest

Verkeersleerkracht