OnderwijsAdvies > ... > > Het netwerk begaafden brengt mij veel nieuwe ideeën

Marca Dijkshoorn is begaafdenspecialist op de Beatrixschool in Pijnacker, een middelgrote dorpsschool met circa 250 leerlingen.

Marca coördineert het begaafdenbeleid op haar school, maakt actieplannen en ondersteunt haar collega’s in het begeleiden van begaafde en excellente leerlingen.
Ook geeft zij wekelijks, op dinsdag, les aan de leerlingen in de Plusklas. Dit houdt in dat de begaafde leerlingen, de peers (en 2 keer per maand ook de excellente leerlingen) in elke groep een uur lang door Marca worden uitgedaagd met filosofische gesprekken, presentaties en Spaans leren… om maar wat te noemen.

Inter1 Small Inter4 Small
De kinderen in de Plusklas van Marca worden uitgedaagd!

Marca is sinds vorig jaar aangesloten bij het netwerk begaafden, een groep enthousiaste mensen met kennis over begaafdenonderwijs. De deelnemers komen 3 keer per jaar bijeen om informatie te ontvangen en uit te wisselen, onder meer over de nieuwste inzichten over begaafdenonderwijs.

Door het netwerk beschik ik altijd over de nieuwste inzichten!
Marca: “Het idee van het netwerk begaafden is ontstaan tijdens de Opleiding Specialist Begaafdheid en Excellentie die ik heb gevolgd bij OnderwijsAdvies. Tijdens de opleiding kregen we automatisch de nieuwste inzichten over begaafden(onderwijs) mee van de trainers. Na het voltooien van de opleiding, wilden we dat voortzetten; we besloten een netwerk op te richten!
Vanaf dat moment komen wij jaarlijks een aantal keer bijeen. ‘Wij’ zijn allen oud cursisten van de opleiding Specialist Begaafdheid en Excellentie. Jacqueline Fahrner zit het netwerk voor. Zij voedt ons tijdens de bijeenkomsten met informatie over de nieuwste ontwikkelingen. Heel fijn, want daar kom je zelf niet altijd aan toe.”

Een bijeenkomst bestaat deels uit intervisie en deels uit het bespreken van een thema. Dit thema wordt bepaald aan de hand van vragen van deelnemers. Thema’s die de afgelopen jaren op de agenda stonden zijn programmeren, problemen oplossen, kritisch denken, creatief denken en leren leren. Kortom, thema’s die ook wel 21e eeuwse vaardigheden worden genoemd.

Je brengt elkaar altijd weer op nieuwe ideeën
Marca: “Naast het ontvangen van informatie over de nieuwste ontwikkelingen, bespreken we met elkaar die dingen waar we tegenaan lopen op school. Hoe pakken we het aan en hoe kunnen we het verbeteren? Die onderlinge uitwisseling is briljant, je brengt elkaar op veel ideeën. Ik heb na de bijeenkomst altijd weer zin om nieuwe dingen en tips die ik gehoord heb toe te passen en uit te proberen.”

“Ik neem met veel plezier deel aan het netwerk voor begaafden. Het levert mij veel op. Ook als ik tussentijds vragen heb kan ik terecht bij het netwerk. Jacqueline, de netwerkvoorzitter, kan ik altijd aanspreken. Zij is heel toegankelijk, en altijd bereid mij verder te helpen, heel fijn!”

Wilt u ook deelnemen aan het netwerk Specialisten Begaafdheid en Excellentie?
Dat kan! Mits u een specifieke opleiding tot begaafdenspecialist heeft gevolgd en werkzaam bent op een school. 
Met het netwerk kunt u uw kennis en ervaring verder in de praktijk uitbouwen. De eerstvolgende bijeenkomst is 16 april 2018 van 14.00 tot 16.30 uur. Download voor meer informatie de flyer.

Of wilt u (eerst) Specialist Begaafdheid en Excellentie worden?
Ook dat kan. De opleiding bestaat uit 7 inhoudelijke modules en 3 beleidsmodules. Op 15 november 2018 start een nieuwe opleiding. Lees meer!

Meer weten?
Neem contact op met Jacqueline Fahrner

Contactpersoon

Jacqueline Fahrner

Onderwijsadviseur/ GZ-psycholoog