Voor vakgroep- of sectievoorzitters in het VO

Onderwijskundig leidinggevende in plaats van regelaar

Hoe kun  je meer sturen op onderwijskwaliteit en opbrengstgericht werken? Hoe draag je samen de verantwoordelijkheid binnen een professionele leergemeenschap? In een lerende organisatie durft men het eigen handelen onder de loep te nemen en ligt het eigenaarschap van verandering laag in de organisatie. Dit vraagt om een cultuurverandering.
Als leidinggevende heb je in dit veranderproces een belangrijke rol, onder meer door het effectief aansturen van collega's. OnderwijsAdvies kan je ondersteunen door een training op maat, met het thema: 'invloed zonder macht'.

Leiderschap en de impact op het leren

Uit onderzoek van John Hattie blijkt dat onderwijskundig leiderschap de grootste impact heeft op het leren van leerlingen. Onderwijskundig leiderschap betekent kennis van goed onderwijs en interventies die werken, inzicht in de opbrengsten van het onderwijs en sturen op het samen verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs.

De 3 pijlers
OnderwijsAdvies schoolt en begeleidt leidinggevenden in het onderwijs aan de hand van 3 pijlers: persoonlijke ontwikkeling, onderwijskunde en verandermanagement. Hierbij wordt steeds de verbinding gelegd tussen theorie en praktijk.

Praktijkopdrachten en leerteambijeenkomsten

Het echte leren vindt plaats in de praktijk. Daarom gaan deelnemers tijdens de opleiding aan de slag met een actueel verbeteronderwerp in de praktijk. Zo ervaren zij wat het betekent om gemaakte afspraken te realiseren, hoe zij collega's erin mee kunnen nemen, welke belemmeringen zij tegenkomen etc. Tussen de praktijkopdrachten in plannen we korte leermomenten waarin deelnemers reflecteren op de voortgang van hun praktijkopdracht.

Training op maat

OnderwijsAdvies kan je helpen door het geven van een training op maat. Lees in het artikel hieronder hoe de sectie- en teamvoorzitters op het Technisch College Velsen en het Maritiem College (Hoofdvaart College) door ons werden opgeleid om collega's effectief te kunnen aansturen op onderwijskwaliteit.

Delen

We bespreken graag de maatwerkoplossingen voor jouw school.

Img 9902 Ilse Marks Gouda
Ilse Marks
  • Accountmanager
  • Onderwijsadviseur
Zoetermeer

Offerte aanvragen