Iedere jongere heeft recht op goed onderwijs. Voor leerlingen die een ongeluk krijgen, plotseling ziek worden of langdurig of chronisch ziek zijn is het soms lastig dit recht te verzilveren. Deze jongeren krijgen door schoolverzuim en het uitblijven van extra aandacht en ondersteuning niet altijd het onderwijs dat bij hen past.

Ziek thuis en toch 'naar school'.

De school waar de zieke leerling staat ingeschreven blijft in alle gevallen verantwoordelijk voor het onderwijsaanbod. Dit is vastgelegd in de Wet Ondersteuning Onderwijs Zieke Leerlingen (WOOZ). Ook in het kader van passend onderwijs valt de opvang van zieke leerlingen onder de zorgplicht van het schoolbestuur. Het schoolbestuur heeft de taak na te gaan wat de ondersteuningsmogelijkheden van de school zijn.

Aanbod en werkwijze zieke leerlingen

Onze consulenten Onderwijs Zieke Leerlingen (OZL) zijn gespecialiseerde onderwijsadviseurs die kennis hebben van ziektebeelden en de gevolgen van de ziekte voor het onderwijs van de jongere. Daarnaast beschikken zij over de nodige ervaring in het omgaan met zieke leerlingen en het aanpassen van leerprogramma's voor deze leerlingen. Je kunt ook gebruik maken van de vele contacten die de consulent OZL heeft en de aanwezige kennis omtrent regels en voorschriften. Dankzij OZL en digitale middelen die vaak worden ingezet zijn de zieke leerlingen vanuit huis toch in de klas.

De ondersteuning geldt voor zieke leerlingen in het PO én VO

De KPN Klasgenoot voor onderwijs op afstand

Ook kan in sommige gevallen de KPN Klasgenoot ingezet worden. De zieke leerling kan dan op afstand lessen volgen. Door dit contact raken leerlingen minder snel achterop met de lesstof en - minstens zo belangrijk - blijven ze in contact met hun leraren en klasgenoten.

Bekijk hoe de KPN klasgenoot werkt in dit filmpje van KlasseContact.

Locatie Hoofddorp: Saskia Wittekoek, Ans van Item 
Locatie Lisse: Saskia Wittekoek 
Locatie Gouda: Carola Straathof-Oosterveer en Yvette van der Laan en Wanda de Jongh en Thea Buijs
Locatie Zoetermeer/Leiden: HCO onderwijsadviesbureau 070 448 2828 

Delen

Er zijn geen kosten aan verbonden

Img 9642 Saskia Wittekoek Hoofddorp
Saskia Wittekoek
  • Orthopedagoog
  • Onderwijsadviseur
Hoofddorp

Offerte aanvragen