Gedragsproblemen of … een overmaat aan prikkels?

PRRRIKKELS …. maak kennis met Sensorische Informatieverwerking

We kennen ze allemaal wel, peuters en kleuters die niet in de kring op hun stoel kunnen zitten, continu bewegen of het uitgillen wanneer hun vingers in aanraking komen met verf of plaksel en bij harde geluiden hun handen voor de oren doen.
Hebben deze kinderen gedragsproblemen of laten ze dit gedrag zien omdat ze heel hard hun best doen om zich staande te kunnen houden en betrokken te blijven om te kunnen leren?

De sensorische informatieverwerking

Sensorische informatieverwerking is een hele mond vol. Sensorisch betekent eigenlijk niet meer dan ‘zintuiglijk’. De zintuigen voorzien ons van informatie over het eigen lichaam en de omgeving daarbuiten.
De hersenen nemen de informatie op die via de zintuigen binnenkomt. De informatie vanuit de verschillende zintuigen wordt verwerkt in de hersenen en daar met elkaar verbonden. Dit maakt het mogelijk om op een adequate manier te reageren op deze prikkels. Voor kinderen is dit een voorwaarde om te kunnen spelen, bewegen en leren. Soms willen kinderen wel adequaat reageren op alle prikkels, maar lukt dit niet altijd. Het kan druk en overprikkeld gedrag veroorzaken, of juist teruggetrokken en/of sloom gedrag.

Training: hoe ondersteun je kinderen die ‘overprikkeld’ gedrag vertonen?

Bij iedereen werkt Sensorische informatieverwerking op een andere manier: sommige kinderen hebben meer, anderen hebben juist minder prikkels nodig.
In deze nieuwe training van twee bijeenkomsten (ieder twee uur) wordt uitgelegd wat zintuiglijke prikkelverwerking is. Je leert welke vier sensorische profielen er zijn en welk gedrag er bij elk profiel past. Je krijgt inzicht in je eigen profiel en hoe dit past of juist botst met het profiel van een kind.
In het tweede deel van de training gaan we aan de slag met praktisch inzetbare tools hoe je op dit gedrag kan reageren en kinderen op een adequate manier kunt ondersteunen.

Meer informatie of deelnemen?

Ben je GEPRRRIKKELD en wil je graag meer informatie, of deelnemen aan de training? We kunnen de training organiseren voor een team of voor een groep binnen een bestuur. Neem contact op met één van onze jonge kind specialisten en vraag naar de mogelijkheden. Of vul hieronder het formulier in.

Delen

Img 9961 Carola Straathof
Carola Straathof-Oosterveer
  • Onderwijsadviseur
Hoofddorp

Offerte aanvragen