Iedereen heeft het erover, maar wat is het nu precies? Wij zien gepersonaliseerd leren als een middel om tot meer eigenaarschap bij de leerling te komen. Het gaat erom dat leerlingen zelf de regie nemen over hun leren, hun doelen stellen, weten wanneer ze aan het leren zijn en wat ze aan het leren zijn.

Wat is gepersonaliseerd leren of eigenaarschap?

Gepersonaliseerd leren is in onze visie heel duidelijk niet individualistisch leren, want leerlingen leren juist ook door samen te werken in groepjes of tweetallen. Gepersonaliseerd leren betekent leerlingen laten werken op het niveau dat ze aankunnen of denken aan te kunnen. Het betekent ook: niet altijd werken in een jaarlaag.

Een leraar krijgt meer de rol van regisseur die helpt bij het maken van de juiste keuzes en ondersteunt het leerproces.

Frank Coert over gepersonaliseerd leren

Waar te beginnen met gepersonaliseerd leren?

Er is geen vaste route om te starten met gepersonaliseerd leren. In ons model staan de onderwerpen die aan bod komen bij de invoering van gepersonaliseerd leren. Waar je op school mee start, hangt af van jouw  situatie. Wat zijn de doelen? Hoe ver ben je al? Welke termijn heb je in gedachte? We gaan graag met je in gesprek om te verkennen hoe je eigenaarschap bij leerlingen het beste vorm kan geven en welke verandering daar voor nodig is.

Zijn er dan helemaal geen klassikale lessen meer?

Gepersonaliseerd leren kan je zo ver doorvoeren als je als school wil. Dus bijvoorbeeld alleen de zaakvakken in een meer klassikale setting is ook mogelijk. Lesgeven of instructies zal over het algemeen echter meer in groepjes gebeuren aan leerlingen die daar behoefte aan hebben. De leerlingen in de groepjes zitten bij elkaar op basis van onderwijsbehoefte en niet op basis van leeftijd en/of groep. 

In de download hiernaast lees je hoe de Plaswijkckschool in Gouda de invoering van gepersonaliseerd leren samen met Frank Coert heeft aangepakt .

Delen

Vraag nu informatie aan over het Spel 'Bouwen aan je school'

Dit voorjaar verschijnt het inspirerende Spel 'Bouwen aan je school'. Hét spel om te spelen als je nadenkt over nieuw onderwijs, anders organiseren, gepersonaliseerd leren en eigenaarschap. Wil je er meer van weten? Neem contact met Frank op!

Vraag nu informatie aan over het Spel 'Bouwen aan je school'
IMG 9119 Frank Coert Zoetermeer
Frank Coert
  • Onderwijsadviseur
Zoetermeer / Gouda

Offerte aanvragen