Lessons Study komt uit Japan en wordt ook in de Verenigde Staten succesvol toegepast om de lessen en het lesgeven te verbeteren. Het is een (kosten)efficiënte manier van professionaliseren, omdat relatief weinig begeleiding nodig is. Leraren kiezen zelf hoe en wat ze verbeteren.

Lessons Study: wat is het nu eigenlijk?

Door Lessons Study leren leraren gezamenlijk een les te ontwerpen, deze les te geven en vervolgens gezamenlijk te bespreken. Ze ontwikkelen een gezamenlijke taal doordat ze heel specifiek en gedetailleerd een les voorbereiden. Het is professionalisering voor het hele team.

De kracht van Lessons Study zit in het zelf doen

Na een introductiebijeenkomst gaan leraren direct in 2-tallen aan de slag met het ontwerpen van een les. Ze vragen zich daarbij voortdurend af wat de impact van hun gekozen aanpak is op het leren van de leerlingen. 
Tijdens het geven van de les worden de leerlingen gefilmd. Zo wordt in beeld gebracht wat de impact van de les is en kan de les daarop aangepast en verbeterd worden.

Na de introductie en uitleg over hoe lessen opgezet moeten worden, is slechts nog incidentele consultatie (herhaling) nodig.

Lessons study helpt om lessen te verbeteren

Het is een (kosten)efficiënte manier van professionaliseren, omdat relatief weinig begeleiding nodig is. Zo is Lessons Study een voordelige manier om de kwaliteit van de lessen in de hele school te verbeteren.

Delen

IMG 9119 Frank Coert Zoetermeer
Frank Coert
  • Onderwijsadviseur
Zoetermeer / Gouda

Offerte aanvragen