Voor kinderen die moeite hebben zich te concentreren/ hun aandacht vast te houden.

Werkgeheugentraining

Wetenschappelijke studies laten zien dat 1 op de 10 kinderen een slecht werkgeheugen heeft en dat dit een negatief effect heeft op de schoolprestaties (Alloway en Alloway). Werkgeheugen vormt de basis van het leren. Het vermogen om informatie te kunnen onthouden en te bewerken stelt ons in staat om de complexiteit van veel onderwerpen te doorgronden.

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen met aandacht en/of concentratieproblemen een werkgeheugenprobleem kunnen hebben. Werkgeheugen is de mogelijkheid om informatie voor een korte tijd vast te houden (online) en vervolgens die informatie te gebruiken in het denken en handelen.

Train het werkgeheugen en onthoud meer!

OnderwijsAdvies biedt 2 soorten werkgeheugentraining:

Jungle Memory

Jungle Memory traint via een computerprogramma de verwerkingssnelheid en het werkgeheugen. Het is geen behandeling maar wordt ingezet als ondersteuning van het kind. De training wordt onder begeleiding van een erkend Jungle Memory coach via internet gevolgd. De drie oefeningen uit het programma zijn gebaseerd op materiaal dat vanuit school bekend is, rekensommen en letters. Het programma werkt met dubbeltaken en biedt hierdoor meer uitdaging. Het programma past zich aan leeftijd en de prestaties van de kind aan, zodat kinderen voortdurend worden uitgedaagd. Acht weken lang maakt het kind vier keer per week drie oefeningen met elk tien pogingen.

Cogmed

Cogmed is een computerprogramma waarbij kinderen 5 weken lang, 5 dagen in de week, onder begeleiding van een ouder, hun werkgeheugen kunnen trainen. Zij worden daarbij aan de zijlijn bijgestaan door een persoonlijke coach (een gekwalificeerde psycholoog of orthopedagoog) die via internet de verrichtingen van het kind kan volgen en dit éénmaal per week telefonisch met het kind en ouder bespreekt. Van tevoren is er een startgesprek, er is een eindgesprek en na een halfjaar nog een telefonische follow-up.
Cogmed heeft drie programma’s: één voor kinderen van 4-7 jaar, één voor kinderen van 7-17 jaar en een programma voor klanten in de leeftijd van 17 jaar en ouder. U kunt meer informatie vinden in onze folder en op de website van Cogmed.

Vergoeding via de verzekeraar

Een aantal verzekeraars vergoedt de Cogmed training 100% tot maximaal €400 of €500,- per jaar. Bekijk welke verzekeraars de training vergoeden. Informeer bij je eigen verzekeraar indien deze niet in het overzicht wordt vermeld.

Het werkt

De werkzaamheid van het programma Jungle Memory is wetenschappelijk aangetoond voor kinderen met leerproblemen, waaronder ook kinderen met dyslexie en autisme. Ook is gebleken dat training van het werkgeheugen een transfereffect heeft naar het kunnen volgen van instructies, impulscontrole, richten van de aandacht en het oplossen van problemen bij zowel taal als rekenen.

Meer informatie

Het programma Jungle memory? Neem contact op met één van de coördinatoren van het oA Leerhuis
De Cogmed training? Stel uw vraag aan één van onze contactpersonen:
Regio Gouda: Maaike van Vloten
Regio Leiden: Anouk van Swieten
Regio Hoofddorp: Alexia Groot
Regio Zoetermeer/ Delft-Westland: Anouk van Swieten

Delen

Welke werkgeheugentraining past het beste? Informeer naar de mogelijkheden.

Img 9764 Maaike Van Vloten Gouda
Maaike van Vloten
  • GZ-psycholoog
  • Onderwijsadviseur
Gouda / Zoetermeer
Img 0033 Alexa Groot Hoofddorp
Alexia Groot
  • Registerpsycholoog NIP Kinder- en Jeugd
Hoofddorp
Anouk Van Swieten
Anouk van Swieten
  • Dyslexiebehandelaar
  • Orthopedagoog
  • Leerlingonderzoeker
Zoetermeer

Gerelateerde diensten

Remedial Teaching

Het oA Leerhuis is een praktijk voor remedial teaching die extra ondersteuning biedt aan leerlingen…

Lees meer

Offerte aanvragen