Ook spel met de allerkleinste kinderen kan leerzaam en leuk zijn. Lees hoe.

Spraak- en taalontwikkeling

Wanneer de scholen open zijn bezoeken onze logopedisten de onderbouwgroepen voor een logopedische screening. Gekeken wordt dan naar de spraak- en taalontwikkeling van ieder kind, maar ook bijvoorbeeld het mondgedrag. Wat is dat eigenlijk? En wat is een gewone taal- en spraakontwikkeling? Kan je dat als ouders stimuleren?

Lees de nieuwsbrief met tips over taal en spraak van onze logopedisten die speciaal is samengesteld voor deze bijzondere tijd.

Zo speel je 'goed' met kleuters

Jonge kinderen leren spelend. Zij leren door te doen en zelf te ontdekken. Spelen met echte materialen is voor kinderen extra uitdagend, dus met echte keukenspullen een restaurant maken, een schoenwinkel met alle schoenen/ schoenendozen uit het huis of buiten in de tuin een tuincentrum inrichten. Je kind leert zo spelenderwijs allerlei begrippen die bij deze onderwerpen horen.

Thuis valt er genoeg te ontdekken. We geven met regelmaat tips wat je als ouder thuis met je kind kunt uitproberen en de hersenen van je kind kunt prikkelen. Bijvoorbeeld:
Voorlezen
: pak een boekje en lees voor. Stel vragen over de voorkant van het boek, de titel en stel tussentijds ook vragen waarbij het kind voorspellingen mag doen over hoe het verhaal afloopt. Spelenderwijs breid je zo de woordenschat van je kind uit. Met behulp van poppetjes kan je het verhaal daarna naspelen.

Lees alle tips in de nieuwsbrieven: 

Nieuwsbrief 1 : kleuters en spel over hoe je 'goed' spel kan stimuleren en rekenen en taal erin kan betrekken.

Nieuwsbrief 2: kleuters en structuur download de dagritmekaarten, maak samen een kalender en bespreek welke dag het is. Lees  tips over samenspelen, buiten spelen rekenen.

Nieuwsbrief 3: De verteltafel : een manier om jonge kinderen te laten werken aan de taal- en woordenschatontwikkeling, boekoriëntatie en verhaalbegrip

Nieuwsbrief 4: Beginnende gecijferdheid: tellen en getalbegrip. Kinderen leren het beste als het rekenen in een betekenisvolle context gebeurt. Dat wil zeggen in het echte leven of met een verhaal erbij.

Nieuwsbrief 5: Rekenen met jonge kinderen. Je kunt je kind spelenderwijs en al handelend met meten bezig laten zijn, door vergelijken, ordenen en afpassen. 

 

Peuters, dreumesen en baby's

Ook met de allerkleinste kinderen kun je leerzame en leuke activiteiten doen. Hieronder vind je leuke tips!

Nieuwsbrief 1: baby, dreumes en peuter met het thema lichaam


Nieuwsbrief 2: baby, dreumes en peuter
met het thema lente

Nieuwsbrief 3: baby, dreumes en peuter met het thema 'eet smakelijk'

Delen