Van 9 november tot en met 16 november is het de week van de chronisch zieken. Wat doe je als een kind door ziekte langdurig niet volledig onderwijs kan volgen? Een consulent Onderwijsondersteuning Zieke Leerlingen (OZL) kan een zieke leerling de hulp bieden die nodig is. 

Onderwijsondersteuning voor chronische of langdurig zieke leerlingen

Onderwijs is belangrijk voor alle jongeren, daarover zijn we het allemaal met elkaar eens. Niet voor alle jongeren is het vanzelfsprekend dat ze onderwijs kunnen volgen. Als een leerling chronisch of ernstig ziek is, hebben ze soms iets extra’s nodig. De leerling kan daardoor, zoveel mogelijk, gewoon onderdeel blijven van de groep.
Een consulent Onderwijsondersteuning Zieke Leerlingen (OZL) kan een zieke leerling de hulp bieden die nodig is. Samen met de school, leraar, ouders en andere betrokkenen kan een consulent OZL het onderwijs zo organiseren dat dit aansluit op de onderwijsbehoefte van de zieke leerling.

3 video's over onderwijsondersteuning aan chronisch zieke leerlingen

In de week van de Chronisch Zieken (9 t/m 16 nov 2021) lanceerde Netwerk Ziezon 3 video’s gebaseerd op de uitgaven Zorgen over, zorgen voor… De video's geven een inkijk in het belang van het onderwijs voor chronisch zieke leerlingen en de mogelijkheid om daar als school onderwijsondersteuning te krijgen door de consulenten aangesloten bij Netwerk Ziezon.

Introductievideo

Lucelle Verloop, consulent onderwijsondersteuning zieke leerlingen bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis introduceert de video over het onderwijs van een chronische of langdurig zieke leerling in het basisonderwijs. 

Filmpje 1 (zie hieronder): Het onderwijs van een chronische of langdurig zieke leerling in het basisonderwijs.

Hoofdpersoon is Lola, zij is 10 jaar oud en heeft een stofwisselingsziekte waardoor ze niet altijd naar school kan.

Filmpje 2 (zie hieronder): het onderwijs van een chronische of langdurig zieke leerling in het voortgezet onderwijs

Hoofdpersoon is Kaylee, zij is 15 jaar en heeft een spierziekte.

Filmpje 3 (zie hieronder): dit filmpje gaat over de aandacht voor een broer of zus van een zieke leerling. 

Hoofdpersoon is Tijn, hij is 10 jaar en is de broer van Tess (8 jaar) die taaislijmziekte heeft en regelmatig in het ziekenhuis ligt.

Meer weten?

Wil je meer informatie over onze (gratis) ondersteuning voor zieke leerlingen? Lees meer.

Gerelateerde diensten

Ziek zijn en naar school?

Kinderen die niet naar school kunnen door ziekte hebben ook recht op onderwijs. Lees meer over de mo…

Lees meer