Twijfel je aan het verloop van de meertalige ontwikkeling van een kind in je klas? De logopedisten /taalspecialisten van OnderwijsAdvies hebben veel ervaring en expertise in huis; zij zien dagelijks meertalige kinderen, hun leraren en ouders voor onderzoek en advies.

Meertalige kinderen in de groep?

In toenemende mate hebben professionals in de kinderopvang en het onderwijs te maken met meertalige leerlingen. Het horen en/of spreken van twee of drie talen is geen uitzondering meer. Meertalige leerlingen vragen echter wel om een afgestemd taalaanbod. Een goede intake om een duidelijk beeld te krijgen van de ontwikkeling van de verschillende talen is daarbij van groot belang. Welke talen hoort het kind, welke talen spreekt het kind? Zijn er mogelijk problemen in de moedertaal en daardoor ook problemen met het verwerven van het Nederlands te verwachten?

Ook ouders hebben regelmatig vragen over meertalig opvoeden

De ontwikkeling om in de groep aandacht te besteden aan de thuistalen zet door. Inmiddels verschijnen er steeds meer materialen op de markt om dit praktisch vorm te geven met de kinderen en hun ouders.
Ook ouders hebben regelmatig vragen over meertalig opvoeden. Hoewel ouders vaak aangeven dat ze één taal spreken tegen het kind, blijkt uit onderzoek dat de meerderheid van de ouders de talen mixen.
Het helpt als ouders op de hoogte zijn van normale verschijnselen bij een meertalige ontwikkeling zoals het mixen van de talen door het kind of het hebben van een stille periode. We zien meertalige ouders vaak voorlezen in het Nederlands terwijl we weten dat de Nederlandse woordenschat sneller toeneemt als ouders voorlezen in de moedertaal.

Advisering blijft maatwerk

Twijfel je aan het verloop van de meertalige ontwikkeling van een kind in je klas? De logopedisten /taalspecialisten van OnderwijsAdvies hebben veel ervaring en expertise in huis; zij zien dagelijks meertalige kinderen en hun ouders voor onderzoek en advies.
Elk meertalig kind is anders, advisering blijft maatwerk. De taalspecialisten van OnderwijsAdvies gaan graag met je in gesprek. Ook organiseren zij regelmatig, zowel voor ouders als voor professionals, bijeenkomsten over meertalig opgroeien.
Interesse? Neem contact op!

Gerelateerde diensten

Meertaligheid in de groep

Hoe kun je het onderwijsproces voor meertalige kinderen zo goed mogelijk laten verlopen?

Lees meer
Tweetalige (of meertalige) jonge kinderen

Steeds vaker hebben kinderen op peuterspeelzalen of kinderdagverblijven een tweetalige of meertalige…

Lees meer