Het is Kinderboekenweek. Wat ga jij doen om zoveel mogelijk kinderen te enthousiasmeren om boeken te lezen? 

Tips voor de Kinderboekenweek

Het thema van de Kinderboekenweek, die duurt van 6 t/m 17 oktober, is 'Worden wat je wil'. Kinderboeken rondom beroepen staan dus centraal. Op de verschillende websites vind je kinderboekentips over beroepen. Zo vind je bijvoorbeeld op Kinderboeken.nl tips over boeken per groep én tips per beroepssoort. Van kok tot dokter en van brandweervrouw tot vlogger. Kinderboeken zijn ideaal om over beroepen na te denken of te fantaseren. 

Leestips van onze eigen dyslexiebehandelaar Juliette Mols

Juliette is dyslexiebehandelaar en altijd op zoek naar de allerleukste kinderboeken. "Het belangrijkste bij lezen is de motivatie. De kinderen die bij ons in behandeling zijn voor dyslexie krijgen het advies om veel te oefenen met lezen. Als je dan een leuk boek hebt is dat zeker geen straf."

Dit zijn mijn boekentips:

Tip 1 De reeks Stinkie en Brinks (bestaat uit 6 delen, op de foto staan deel 1 Mijn hamster is een meesterbrein en deel 2 Mijn hamster is een astronaut).
"Deze komische reeks gaat over een jongen en zijn pratende hamster die allerlei avonturen beleven en is favoriet onder mijn leerlingen en mijzelf. Ik heb het 1e deel al 16 keer gelezen met leerlingen en hij blijft leuk.
Commentaar van de kinderen: "Dit is het allerleukste boek dat ik ooit heb gelezen". "Ik heb nog nooit zo'n hoog cijfer aan een boek gegeven, een 10+". Zelfs een leerling die een hekel had aan lezen en het nooit hoger dan een 1 zou geven, gaf dit boek een 7."

Tip 2 De boeken van Geronimo Stilton
"Deze zijn erg populair, maar voor kinderen met dyslexie soms lastig te lezen. Sinds een aantal jaar zijn deze boeken ook verschenen in een makkelijk lezenversie. Er wordt dan rekening gehouden met de lettergrootte, lettertype en bladspiegel zodat ze voor kinderen met lagere AVI-niveaus ook te lezen zijn. Jaarlijks komen er nieuwe boeken bij."

Tip 3 De boeken van Thea Stilton
"De tegenhanger van Geronimo Stilton, is Thea Stilton. Deze reeks is meer gericht op meisjes en sinds kort is er ook een tweetal makkelijk leesboeken van Thea Stilton verschenen."


Tip 4 Boeken uit de informatiereeks van zoeklicht dyslexie.
"Sommige kinderen lezen liever een informatieboek dan een verhaal."


Tip 5. Kasten beplakken met boekentips
"Dit is iets dat ik jaarlijks doe tijdens de kinderboekenweek. Ik vraag mijn leerlingen om hun tip/het leukste boek dat ze ooit hebben gelezen. Print het voorkantje uit, laat ze hun naam eronder schrijven en plak het op de kast. Zo kunnen andere kinderen weer ideeën opdoen."

Handige sites om een boek te kiezen

Juliette: "Voor kinderen die lezen moeilijk vinden raad ik de boeken van Geronimo Stilton en Thea Stilton aan, maar er zijn er uiteraard veel meer. Kijk bijvoorbeeld eens op de website www.makkelijklezen.nl die elk jaar een tip 25 uitbrengt. 

Daarnaast heb je ook: