Heb je leerlingen die vermoedelijk dyslexie hebben? Door de Corona zijn de criteria voor aanmelden aangepast!

Vermoeden van leerproblemen en Corona

Door het coronavirus zijn de afgelopen periode veel dingen anders gegaan dan anders. Kinderen die thuis onderwijs kregen in allerlei soorten en maten. De een met hele bereidwillige ouders die goed in staat zijn om instructie te geven en de ander die het wat meer zelf heeft moeten uitzoeken. Alle kinderen hebben daar anders op gereageerd, van goed vooruit gegaan tot een stagnatie of vertraging opgelopen.

Weet dat je er niet alleen voor staat..

Als intern begeleider heb je veel aan het hoofd en ook deze kinderen zullen je bezig houden. Weet dat je er niet alleen voor staat, de adviseurs van OA staan voor je klaar om bij te springen, analyses te maken, kinderen te onderzoeken of hulpprogramma’s op maat op te stellen en uit te voeren.

Kinderen met vermoeden van dyslexie?

De kinderen die nu mogelijk met de cito eindtoets een derde diepe onvoldoende zouden halen en daarmee zouden voldoen aan de criteria voor aanmeldingen lopen wellicht spaak op de geboden hulp. Landelijk is afgesproken de criteria hierop aan te passen.
Kinderen die door corona geen of minder hulp op zorgniveau 3 hebben ontvangen vormen geen belemmering voor de aanmelding van deze kinderen. Juist zij hebben deze zorg nu hard nodig en langer wachten zorgt voor een grotere achterstand die moeilijker is in te halen.

Om te voorkomen dat de kinderen onnodig lang op zorg moeten wachten, zijn er verschillende mogelijkheden waardoor kinderen toch aangemeld kunnen worden en de zorg hierin geen vertraging op hoeft te lopen. Bekijk goed bij welke kinderen het wel nodig is om toch de juni meting van de CITO af te nemen.

Meer informatie over aanmelden leerlingen voor dyslexieonderzoek:

  • Lees hier de uitgebreide uitleg over de geldende richtijnen
  • In de richtlijnen staat onder meer dat de behandeling start als het kind basisonderwijs volgt. Meld kinderen in groep 8 daarom op tijd aan.
  • En/of bekijk het webinar waarin we deze richtlijnen bespreken

Meer informatie

Heb je vragen, over het aanmelden van leerlingen voor dyslexieonderzoek of over over leerachterstanden in het algemeen, neem contact op met Martine vd Boogaard of Anja van Ipenburg of vul het contactformulier in.

IMG 9175 Anja Van Iperen De Rond Zoetermeer
Anja van Iperenburg
  • Onderwijsadviseur
  • NVO Orthopedagoog
Zoetermeer
Martine Vd Boogaard
Martine van den Boogaard
  • NVO Orthopedagoog
  • Dyslexiebehandelaar
Zoetermeer