OnderwijsAdvies > ... > Voortgezet Onderwijs > Van regelaar naar onderwijskundig leidinggevende
Van regelaar naar onderwijskundig leidinggevende

Voor wie

Vakgroep- of sectievoorzitters in het VO

Inhoud

Invloed zonder macht
Hoe kunt u meer sturen op onderwijskwaliteit en opbrengstgericht werken? Hoe draagt u samen de verantwoordelijkheid binnen een professionele leergemeenschap?

In een lerende organisatie durft men het eigen handelen onder de loep te nemen en ligt het eigenaarschap van verandering laag in de organisatie. Dit vraagt om een cultuurverandering.
U als leidinggevende heeft in dit veranderproces een belangrijke rol, onder meer door het effectief aansturen van collega's. OnderwijsAdvies kan u daarbij ondersteunen door een training op maat, met het thema: 'invloed zonder macht'.

Leiderschap en de impact op het leren
Uit onderzoek van John Hattie blijkt dat onderwijskundig leiderschap de grootste impact heeft op het leren van leerlingen. Onderwijskundig leiderschap betekent kennis van goed onderwijs en interventies die werken, inzicht in de opbrengsten van het onderwijs en sturen op het samen verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs.

De 3 pijlers
OnderwijsAdvies schoolt en begeleidt leidinggevenden in het onderwijs aan de hand van 3 pijlers: persoonlijke ontwikkeling, onderwijskunde en verandermanagement. Hierbij wordt steeds de verbinding gelegd tussen theorie en praktijk.

3 Pijlers

Praktijkopdrachten en leerteambijeenkomsten
Het echte leren vindt plaats in de praktijk. Daarom gaan deelnemers tijdens de opleiding aan de slag met een actueel verbeteronderwerp in de praktijk. Zo ervaren zij wat het betekent om gemaakte afspraken te realiseren, hoe zij collega's erin mee kunnen nemen, welke belemmeringen zij tegenkomen etc.

Tussen de praktijkopdrachten in plannen we korte leermomenten waarin deelnemers reflecteren op de voortgang van hun praktijkopdracht. 

Training op maat
OnderwijsAdvies kan u daarbij helpen door het geven van een training op maat. Lees in het artikel hieronder hoe de sectie- en teamvoorzitters op het Technisch College Velsen en het Maritiem College (Hoofdvaart College) door ons werden opgeleid om collega's effectief te kunnen aansturen op onderwijskwaliteit.

Lees het artikel 'Vakgroepen aan de knoppen van het onderwijs' (Klasse, apr 2017)

 

Prijs

Op aanvraag

Contactpersoon

Ilse Marks

Accountmanager/ onderwijsadviseur