OnderwijsAdvies > ... > Trainingen en opleidingen > Jonkies naar groep 3
Jonkies naar groep 3

Voor wie

Onderbouwcoördinator, leraren groep 1, 2 ,3 en IB-ers

Inhoud

Wanneer stroomt een kleuter door naar groep 3?
Het is en blijft een lastige beslissing: stroomt deze kleuter door naar groep 3?  Vroeger was er een 1 oktober grens, later een 1 januari grens. En nu ligt de focus op de ontwikkeling van het individuele kind, los van welke datum dan ook.

Bij de meeste scholen beginnen kleuters wanneer ze hun 4e verjaardag hebben gevierd: er is een flexibele instroom.  Maar de doorstroom naar groep 3 is na een zomervakantie, voor iedereen op hetzelfde moment. Dat betekent voor sommige kleuters een korte kleuterperiode en voor anderen een lange. De afweging die een school hierin moet maken, is niet altijd eenvoudig. 

In deze scholingsbijeenkomst wordt deze afweging vanuit verschillende invalshoeken benaderd. Ook de recent verschenen Handreiking ‘Doorstroom van kleuters’ van de PO raad en de recente discussie over het grote aantal 'zittenblijvers in groep 2' komt hierbij aan bod.

  

Uw resultaat

U weet op basis van welke criteria u keuzes maakt voor de doorstroming naar groep 3. U weet hoe u uw keuzes kunt verantwoorden naar ouders, bestuur en inspectie. 

Waar en wanneer?
Op onze locatie

  • in Zoetermeer op 14 februari 2019 van 16.00 tot 18.00 uur

Lees ook: 
het artikel Het dilemma van de kleuterjuf: Is een kind klaar voor groep drie? (Bron Trouw 23 maart 2017)
het artikel Kleuter kan helemaal niet zittenblijven (Bron Trouw 6 april 2017)

Agenda

DatumLocatie
14 februari t/m 14 februari 2019Zoetermeer

Contactpersoon

Ineke Dillingh

Vakspecialist Jonge Kind