OnderwijsAdvies > ... > Taal > BLIKSEM: de aanpak voor begrijpend lezen
BLIKSEM: de aanpak voor begrijpend lezen

Voor wie

Leraren groep 5 t/m 8

Inhoud

Veel leraren en leerlingen beginnen diep te zuchten als het tijd is voor de les begrijpend lezen. De klachten zijn uiteenlopend: saai, niet motiverend, teveel strategieën en geen transfer van vaardigheden naar andere vakken. Met de BLIKSEM-aanpak bieden we deze problemen zoveel mogelijk het hoofd.

Wat is BLIKSEM?
De BLIKSEM-aanpak is een aanpak voor begrijpend lezen voor groep 5 t/m 8 en is ontwikkeld door het HCO in Den Haag en het Expertisecentrum Nederlands. BLIKSEM staat voor Begrijpend Lees Instructie Kan Strategisch én Motiverend. De aanpak beperkt zich tot 8 à 9 kernstrategieën die door de leraar tijdens het voorlezen van een spannend leesboek hardop denkend worden voorgedaan. De leerlingen oefenen deze strategieën zelfstandig bij het stillezen in een zelfgekozen boek. Vervolgens worden de strategieën één of meerdere keren per week toegepast bij het lezen van zaakvakteksten.

Wetenschappelijk onderzoek
Uit 2-jarig wetenschappelijk onderzoek in groep 5 en 6 is gebleken dat de BLIKSEM-aanpak effectief is. De kinderen die 2 jaar met BLIKSEM hadden gewerkt, waren significant meer vooruitgegaan op toetsen voor begrijpend lezen en technisch lezen dan de kinderen in de controlegroep, die met een reguliere methode voor begrijpend lezen werkten.

BEKIJK EEN FILMPJE OVER BLIKSEM OP YOUTUBE

Uw resultaat

BLIKSEM samengevat:

  • Is een geïntegreerde methode. Strategieën worden aangeboden en voorgedaan tijdens het voorlezen, geoefend tijdens het stillezen en toegepast tijdens de zaakvaklessen.
  • BLIKSEM maakt gebruik van spannende en humoristische voorleesboeken van bekende Nederlandse kinderboekenschrijvers.
  • Door de interactie die ontstaat tijdens het voordoen van de strategieën wordt de betrokkenheid van de leerlingen bij het verhaal vergroot.
  • Iedere leerling oefent de strategieën op zijn eigen niveau in een zelfgekozen boek, zodat ook technisch zwakke lezers kunnen meedoen.
  • Er wordt een beperkte set leesstrategieën gebruikt waarvan in wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat ze  effectief zijn.
  • De BLIKSEM-aanpak is bruikbaar bij alle teksten en boeken.
  • BLIKSEM biedt maandelijks een toets of een oefentekst met meerkeuzevragen om de kinderen goed voor te bereiden op de CITO toetsen voor begrijpend lezen.
  • BLIKSEM vraagt een eenmalige investering van 195,- euro per jaargroep (780,- euro voor de hele school) en er zijn geen dure abonnementskosten.
Aanbod BLIKSEM, leraren en teams kunnen deelnemen aan:

Introductieworkshop BLIKSEM
Voor scholen die een nieuwe methode voor begrijpend lezen willen aanschaffen en/of meer informatie willen over de methode BLIKSEM (voor groep 5-8).

Implementatietraject BLIKSEM
Voor scholen die gekozen hebben voor de methode BLIKSEM en ondersteuning willen bij de implementatie, om de aanpak zo effectief mogelijk in te kunnen zetten.

Leerkrachtvaardigheden BLIKSEMBegrijpend lezen verbeteren via voorlezen
Voor schoolteams (groep 1-8) die niet met de methode BLIKSEM werken maar wel de aanpak die gehanteerd wordt in BLIKSEM willen gebruiken tijdens het voorlezen van motiverende kinderboeken, om zo via het begrijpend luisteren te werken aan tekstbegrip en leesmotivatie. Deze aanpak kan naast elke methode voor begrijpend lezen gebruikt worden.

Lees hier de uitgebreide beschrijving over het aanbod BLIKSEM. In overleg zijn ook op maat trajecten bespreekbaar

Meer informatie? 
Neem contact op met Mia Versteegen of Annemarie de Graaf.

Prijs

Op aanvraag

Contactpersoon

Annemarie de Graaf

Onderwijsadviseur