OnderwijsAdvies > ... > ICT/digitale geletterdheid > sCool, veilig oefenen met social media
sCool, veilig oefenen met social media

Voor wie

Leraren en leidinggevenden in het basisonderwijs.

Inhoud

Hoe leer je basisschoolleerlingen verstandig omgaan met sociale media, zonder ze gelijk in het diepe van de echte online wereld te gooien? 
sCool is een digitale leeromgeving waarop kinderen in een veilige omgeving kunnen oefenen met de gevaren én de leuke kanten van sociale media.

Mediawijsheid is onder meer verstandig omgaan met sociale media, dus goed weten wat je zelf op Facebook zet of twittert. sCool is ontwikkeld in België, een initiatief van sociaal leerexpert Katja Schipperheijn. Zij wilde niet dat haar dochter op Facebook ging, waarop haar dochter om een alternatief vroeg.
Schipperheijn ontwierp een veilige digitale omgeving, die nu op talloze scholen in Belgie wordt gebruikt. Steeds meer landen tonen interesse en het aantal scholen dat het gebruikt en in het komende schooljaar gaat gebruiken groeit. sCool heeft inmiddels diverse Europese prijzen gewonnen.

Prins Florisschool de 1e Nederlandse sCool school 
Ook in Nederland bestaat belangstelling voor deze methode om te leren omgaan met sociale media in een veilige en afgeschermde omgeving. OnderwijsAdvies is een van de partijen in Nederland die dit innovatieve product onder de aandacht van haar scholen brengt.
De Prins Florisschool uit Zoetermeer is de eerste school in Nederland die aan het begin van dit jaar aan de slag is gegaan met sCool. Lees meer. 

Wat is sCool nu eigenlijk?
sCool is een digitaal platform waar kinderen in een veilige, afgeschermde omgeving spelenderwijs digitaal vaardig worden. Schipperheijn: "Het is een volledige virtuele school, waar kinderen sneller contact kunnen leggen. In een digitale sociale omgeving leg je immers andere contacten dan in de klas." 

Bekijk de instructievideo op youtube

Op dit digitale platform leren kinderen digitale vaardigheden. Bijvoorbeeld dat je alleen dingen moet liken die je leuk vindt en niet wie je leuk vindt. Ze leren hoe ze een profiel moeten aanmaken. Kinderen wordt ook gevraagd elkaar te controleren. Zij houden dus in de gaten of andere kinderen zich aan de digitale regels houden. Je mag niet digitaal pesten, maar ook geen foto plaatsen zonder toestemming van degene die erop staat. 

Wat is sCool ook?
sCool is ook een platform, dat kinderen als uitlaatklep gebruiken. Bijvoorbeeld voor kinderen die bang zij of vragen hebben.
Ook is sCool een goede manier om de integratie tussen verschillende culturen te bevorderen. Virtuele vrienden kunnen de integratie bevorderen.

OnderwijsAdvies kan u adviseren en begeleiden 
Het is belangrijk dat uw team staat achter de aanschaf van sCool als methode om meer inhoud te geven aan de sociale en digitale vaardigheden van uw leerlingen. Maar dat heeft ook consequenties voor de betrokkenheid en de digitale vaardigheden van de leraren.
Bij dat besluitvormingsproces kan OnderwijsAdvies u van dienst zijn. Op verzoek worden presentaties op locatie gegeven aan leraren en leerlingen. Bij de meeste scholen worden ook de ouders erbij betrokken.
Een andere insteek is dat u zelf sCool uitprobeert. Als uw school definitief besluit om met sCool aan de slag te gaan dan krijgt u daarbij uitgebreide begeleiding. Het werken met zo’n innovatieve methode vraagt namelijk ook een omslag in denken. 

Meer informatie:

Prijs

Op aanvraag

Contactpersoon

Ronald Karsdorp

Adviesteammanager/ accountmanager