OnderwijsAdvies > ... > ICT/digitale geletterdheid > De online wereld de baas!
De online wereld de baas!

Voor wie

Voor leraren en leerlingen vanaf groep 4-5. Per leerjaar kunnen andere accenten worden aangebracht.

Inhoud

Stap voor stap de digitale wereld in
Het educatieve pakket Media Sheriff neemt de leraar en leerlingen stap voor stap mee op onderzoek in de digitale wereld. Leerlingen nemen de rol van 'Media Sheriff' op om kritisch te reflecteren op digitale technologieën, ze te gebruiken en zo digitale vaardigheden aan te scherpen. 

Wat beleef je online en hoe is dat?
Aan de hand van een dagboek houdt de 'Media Sheriff' bij wat hij/zij online heeft beleefd. Met de klas wordt gereflecteerd op wat goed was, wat niet en waar de klas meer van zou willen weten. Zo krijgen de leerlingen allemaal een weeklang de beurt om het voortouw te nemen in de digitale ontdekking. 

Ook voor de bovenbouw?
Het is ook uitermate geschikt voor leerlingen in de bovenbouw. Zij  verzamelen hun ervaringen in een portfolio, dat groeit door de content van alle leerlingen. ze leren feedback geven op de content van anderen en feedback te ontavngen op hun eigen bijdrage. Vaardigheden als samenwerken en kritisch nadenken over wat 'goed' is en wat werkt, worden al doende aangeleerd.

Doelen van Media Sheriff:

  • Digitale geletterdheid ontwikkelen.
  • Informatievaardigheden vergroten.
  • Leren communiceren en samenwerken in een digitale omgeving en met digitale middelen, waarbij netiquette en sociale vaardigheden voorop staan.
  • Het creeren van nieuwe content, waarbij een duidelijke boodschap wordt overgebracht.
  • Bewustzijn creëren omtrent cyberveiligheid; persoonlijke data en privacy.
  • Vergroten probleemoplossen vermogen door gebruik te maken van digitale middelen.

Leerlingen ontwikkelen creatieve vaardigheden en krijgen een positieve houding tegenover digitale en sociale media.

Tijdinvestering:
Na de introductieworkshop, krijgen de leerlingen allemaal individueel of samen de beurt een week Media Sheriff te zijn. In de klas wordt ongeveer 15 minuten per week hieraan besteed. 

Waarom een Media Sheriff?
De huidge groep leerlingen bestaat uit digital natives en zij zijn continu bezig met digitale media. Toch zijn ze ze zich nauwelijks bewust van de processen die plaatsvinden en wat het met hen doet. Door bewust om te gaan met deze middelen, verwerven de leerlingen de nodige inzichten om zich als kritsiche burgers op te stellen ten aanzien van belangrijke maatschappelijke thema's. Door een kritische en reflectieve houding aan te moedigen bij leerlingen, kunnen ze zich ontpoppen als bewuste en vaardige gebuikers van digitale middelen.

Prijs

Op aanvraag

Contactpersoon

Roos Jonker

Onderwijsadviseur