OnderwijsAdvies > ... > > Wendy: "KiVa zorgt voor een prettige sfeer in de klas" (interview)
Wendy: "KiVa zorgt voor een prettige sfeer in de klas" (interview)

Op de Joppensz school, een kleine school met circa 200 kinderen in de professorenwijk in Leiden, werkt men al enige tijd met het programma KiVa. KiVa werkt aan de sociale vaardigheden en de sociaal emotionele ontwikkeling van leerlingen, waardoor de sociale veiligheid op school wordt versterkt en groepsproblemen zoals pesten effectief wordt voorkomen. KiVa werkt vooral preventief!

Wendy Serlier van de Ing, intern begeleider op de Joppensz, vertelt enthousiast over haar ervaringen met KiVa!

Wendy: “Vóór KiVa werkten wij met Scol (Sociale Competentie ObservatieLijst) en Wonderwoorden, een programma dat zich richt op het uitdragen van geweldloze communicatie door middel van de ik boodschap. Je zegt eerst hoe je je voelt en koppelt daaraan de boodschap. 

Wonderwoorden was echter geen erkend programma. Wendy en haar collega’s in het veranderteam Pedagogisch Handelen, gingen op zoek naar een geschikt alternatief. De keuze viel op het door NJI goedgekeurde KiVa.”

Vanuit de opleiding ‘Master gedrag’ had Wendy al veel informatie over KiVa gelezen en gehoord. “Kiva is een prachtig programma met mooie materialen, lesideeën en thema’s. Sinds enkele jaren ook voor de onderbouw. Wat voor ons doorslaggevend was bij de keuze voor KiVa, was de monitor. Voorheen met Scol vulde iedereen zelf de rapportagelijsten in; nu worden vragenlijsten door de leerlingen zelf ingevuld en ontvangen een verslag/rapportage hiervan per groep. Dat is echt geweldig!” 

LEES HET HELE INTERVIEW 

KiVa:

  • is wetenschappelijk onderzocht
  • stopt pesten met meer dan de helft!
  • heeft gebruiksvriendelijk materiaal voor leerlingen, leraren en ook voor ouders
  • doet periodieke metingen om pesten, groepsproblemen en sociaal-emotionele ontwikkeling te volgen
  • verhoogt het welzijn, de motivatie en de schoolprestaties van alle leerlingen
  • heeft training en begeleiding voor leraren
  • wordt continue doorontwikkeld door wetenschappers
  • spreekt de groep aan: alle leerlingen leren om pesten en groepsproblemen op te lossen

Onderzoekers van 5 universiteiten en het Trimbos instituut concludeerden dat KIVA pesten daadwerkelijk terugdringt, zie persbericht 24 mei 2018

Contactpersoon

Bernice Keerveld

Onderwijsadviseur