OnderwijsAdvies > ... > > Dyslexie Café gestart bij scholen in Pijnacker Zuid
Dyslexie Café gestart bij scholen in Pijnacker Zuid

Kinderen met dyslexie op de Pijnackerse basisscholen De Bonte Tol, Mariaschool en Ackerweide gaan wekelijks een uurtje met elkaar aan de slag in het Dyslexie Café.

In het Dyslexie Café kunnen de kinderen, onder het genot van warme chocomelk, limonade en een koekje, met elkaar spreken over hoe het nu is om dyslexie te hebben: waar lopen de kinderen tegenaan, maar nog belangrijker welke tips hebben de kinderen voor elkaar. Het doel van het Dyslexie Café is onder andere acceptatie van dyslexie en weten dat je niet de enige bent met dyslexie.

Mirjam de Vreeze, onderwijsadviseur bij OnderwijsAdvies, is als deskundige één dag per week aanwezig om per leerjaar een uurtje met de leerlingen aan de slag te gaan.

Gemiddeld heeft 4% van de leerlingen in meer of mindere mate dyslexie. Bij jongens komt het relatief vaker voor dan bij meisjes.
Vaak is dyslexie genetisch bepaald. Er is geen 'genezing' mogelijk; de uitdaging is om er zo goed mogelijk mee proberen om te gaan. Door extra veel te oefenen zodat het automatiseren  tot stand komt, maar ook door bepaalde regels aan te leren en toe te passen.

De leerlingen vinden het fijn om ervaringen uit te wisselen en er met elkaar over te praten hoe je dingen aanpakt. De leerlingen krijgen ook zelf inbreng om bepaalde taalspelletjes te doen, met de bedoeling spelenderwijs ermee aan de slag te gaan.

Lees het artikel over het Dyslexie Café op Telstar Online.

Contactpersoon

Mirjam de Vreeze-Westgeest

NVO Orthopedagoog-Generalist