OnderwijsAdvies > ... > > KiVa: samen maken we er een fijne school van!
KiVa: samen maken we er een fijne school van!

Binnen KiVa ligt de nadruk op de groep als geheel en dus niet op specifieke individuen. Het motto luidt dan ook: ‘samen maken wij er een fijne school van!’

KiVa werkt aan de sociale vaardigheden en de sociaal emotionele ontwikkeling van leerlingen. Daardoor wordt de sociale veiligheid op school versterkt en worden groepsproblemen zoals pesten effectief voorkomen.
KiVa werkt dus preventief, maar het programma kent ook curatieve onderdelen voor wanneer er zich toch problemen voordoen.
Soms wordt KiVa een anti-pestprogramma genoemd, maar daarmee wordt het programma eigenlijk tekort gedaan. KiVa is inderdaad effectief tegen pesten, maar het is nog veel meer dan dat!

Digitaal pesten - ook wel cyberpesten genoemd - is een relatief nieuwe vorm van pesten en krijgt tegenwoordig steeds meer aandacht. De oorzaken van digitaal pesten (bijv. op social media) zijn echter hetzelfde als die van traditioneel pesten. 

De oplossing voor digitaal pesten ligt dan ook, net als bij traditioneel pesten, in de groep. Uit onderzoek blijkt dan ook dat KiVa óók effectief is in het voorkomen en tegengaan van digitaal pesten en pesten via social media. 

De KiVa-aanpak werkt!

KiVa is goedgekeurd door het NJi. Het meetinstrument van KiVa, de KiVa-monitor, voldoet aan de eisen die volgen uit de wet sociale veiligheid op school. Bovendien is KiVa het eerste en enige programma voor basisscholen waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het werkt!

Lees meer over KiVa en bekijk de filmpjes. Hieronder een introductiefilmpje. 

Contactpersoon

Bernice Keerveld

Onderwijsadviseur