OnderwijsAdvies > ... > Sociaal klimaat/ gedrag & anti-pesten > KiVa, samen maken we er een fijne school van!
KiVa, samen maken we er een fijne school van!

Voor wie

Leraren groep 1 t/m 8 (PO)

Inhoud

Sinds 1 augustus 2015 is de anti-pestwet van kracht. Dat houdt in dat alle scholen in het funderend onderwijs een anti-pestmethode moeten gebruiken waarvan bewezen is dat deze werkt in de praktijk. KiVa voldoet aan dit criterium en kan voor scholen die op zoek zijn naar een anti-pestprogramma het antwoord zijn.

Waar staat KiVa voor?     
KiVa is een Fins woord. Het betekent leuk of fijn. Het is ook een afkorting voor de Finse zin: Leuke school zonder pesten en daarmee is de link gelegd met  KiVa als merknaam. KiVa is ook de naam van een schoolbreed, preventief antipestprogramma ontwikkeld aan de Universiteit van Turku, Finland. KiVa  is gebaseerd op jaren van onderzoek en werd voor het eerst getest in Finland in het schooljaar 2007-2008. KiVa won in 2009 de European Crime Prevention Award.

Zorgen rond pesten
Zoals iedereen wel bekend is pesten op veel Nederlandse scholen een probleem. Gemiddeld worden 3 leerlingen per klas gepest. Over pesten en de gevolgen daarvan maken veel kinderen, maar ook ouders en leraren, zich terecht zorgen. In Nederland zijn diverse onderzoeken geweest naar de effectiviteit van KiVa. De resultaten van dit onderzoek in Nederland zijn zeer positief.   

Kivalogo"We zijn er niet allemaal verantwoordelijk voor dat er wordt gepest, maar we zijn er wel allemaal verantwoordelijk voor dat het stopt”

De KiVa methode
De KiVa methode richt zich op de klas als geheel en de school als een gemeenschap. Kinderen gaan door KiVa inzien dat pesten een groepsproces is en dat iedereen verantwoordelijk is voor het tegengaan van pesten. KiVa geeft leraren en klassenassistenten kennis en vaardigheden om positieve groepsvorming te stimuleren om zo de rust in de groep te bewaren. Leraren krijgen handvatten aangereikt om pestconflicten op te lossen. Kinderen leren aan de hand van lessen.
De KiVa lessen worden aangeboden aan kinderen vanaf groep 5, omdat kinderen van die leeftijd meer zicht krijgen op sociale verhoudingen en pesten op die leeftijd de kop op kan steken. De lessen worden ondersteund door een computergame, waar de kinderen voor levensechte dilemma’s komen te staan en leren de juiste keuzes te maken. 

Bekijk de filmpjes:

  1. Info over KiVa - korte versie (1.37 min)
  2. Info over KiVa - lange versie (20.08 min)
  3. Hieronder een filmpje waarin diverse betrokkenen vertellen over hun ervaringen met KiVa (1.13 min)

Meer informatie?
Onze gecertificeerde trainer Bernice Keerveld informeert u graag bij vragen over KiVa.

Kiva TrainersFoto:

Bernice Keerveld (rechts) samen met professor Christina Salmivalli, ontwikkelaar KiVA

 

 

 

 

Prijs

Op aanvraag

Contactpersoon

Bernice Keerveld

Onderwijsadviseur